Trump, Ruotsi ja media

USA:n presidentti Donald Trump piti puheen 18.2.2016 Floridassa. Puheessaan Trump erehtyi kautta rantain mainitsemaan, että Ruotsissa saattaisi olla jotain vialla hallitsemattoman maahanmuuton seurauksena. Samassa asiayhteydessä Trump mainitsi myös Saksan, Nizzan ja Brysselin eli paikat, joissa on viimeisen vuoden aikana tehty terrori-isku. Sanallakaan Trump ei maininnut terrori-iskuja, mutta kuin salaman iskusta sekä kansainvälinen että kansallinen media täyttyivät Trumpia mollaavista jutuista. Median mielestä Trump väitti Ruotsissa tapahtuneen terrori-iskun puhetta edeltäneenä yönä.

Näinhän asia ei tietenkään ollut. Ote Trumpin puheesta: ”…Tässä on ratkaiseva tosiseikka: meidän on pidettävä maamme turvallisena. Katsokaa, mitä tapahtuu Saksassa. Katsokaa, mitä tapahtui viime yönä Ruotsissa. Ruotsissa!  Kuka olisi uskonut tätä: Ruotsissa! He ottivat sisään suuria määriä ja heillä on ongelmia, joita he eivät olisi voineet kuvitellakaan….” Edeltävänä yönä oli esitetty Fox Newsin dokumentti, jossa syytettiin suoraan Ruotsin holtitonta maahanmuuttoa syylliseksi Ruotsin yhteiskuntarauhan horjumiseen. Trumpin olisi ehkä pitänyt puheessaan mainita, että viittasi ”viime yöllä” Foxin dokumenttiin, niin media ei olisi saanut syytä aiheuttaa taas uutta Trump-kohua. Toisaalta, voiko Trump tehdä tai sanoa mitään, mistä ei syntyisi kohua?

Kohu siis syntyi ja se ei laantunut, vaikka Trump kertoi Suomen aikaan iltapäivällä viitanneensa esitettyyn ohjelmaan. Vielä eilen illalla Yle puoli yhdeksän pääutislähetyksessä sekä klo 21.00. alkaneessa A-Studiossa väitti valheellisesti Trumpin viitanneen puheessaan olemattomaan terrori-iskuun. Näinkö toimii vastuullinen media? Se sama media, joka syyttää ”vaihtoehtomedioita” valheellisesta uutisoinnista. Minua hävettää tuon ”vastuullisen median” toiminta ja niiden ihmisten puolesta, jotka vielä uskovat, että valtamedia uutisoi vain faktaa. Valtamedian välittämä fakta on suodatettua. Se on suodatettu aatteellisen sydämen läpi. Fakta on höystetty tunteella. Faktaa on muutettu ja muokattu. Suurin osa toimittajista noukkii rusinat pullasta. Jos jokin fakta ei miellytä toimittajan omaa ideologiaa ja maailmankatsomusta, siitä ei tarvitse uutisoida.

Minulla herää paljon kysymyksiä vallitsevasta tilanteesta: Mitä me teemme tuollaisella medialla? Kenen etua ajaa valtamedian valheellinen uutisointi? Kuinka kauan tämä meno voi vielä jatkua? Sosiaalista mediaa seuratessa ja keskusteluihin osallistuessani huomaan, etten ole yksin. Myös osa ruotsalaisista on herännyt tilanteeseen ja hyvä niin, sillä Ruotsin media on vielä mahdottomammassa jamassa kuin meidän mediamme. Esimerkiksi Iltasanomat oikoi eilen Ruotsissa ilmestyvän sanomalehden Aftonbladetin esittämiä ”faktoja”.

Eilen sattui myös muutakin kuin vain Trump-kohu. Ruotsissa Tukholman lähiössä Rinkebyssä syttyi mellakka. Rinkebyn asukkaista 90 % on maahanmuuttajataustaisia. Olisikohan Trump puheessaan viitannut juurikin tähän: Ruotsissa on ongelma ja sen nimi on liian suuri maahanmuuttajien määrä. Mediassa Rinkebyn tapahtumat eivät tietenkään saaneet niin suuria otsikoita ja juttusarjoja kuin Trumpin pitämä puhe, jossa hän nosti Ruotsin ongelmat esille.

Voi aikoja, voi median tapoja!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s